Hallottam hogy NAGYON JÓL sikerült az adventi ifi lelkinap. Mivel ha jól tudom a nagyböjti alkalommal is lesz majd egy hasonló arra remélem már ott lehetek...
Adódott egy ötletem mégpedig az hogy naponta ebben a fórumtémában megjelentethetjük az adventi előkészítő gondolatokat vagyis amelyeket a szegedi fiatalok és a fiatal papok szerkesztenek nagy figyelemmel!!!
Megkérdeztem az egyik felelőst és azt mondta hogy nyugodtan feltehetjük a honlapra az általuk szerkesztett üzeneteket! Nekem nagyon tettszenek és így is ezek az adventi üzenetek hozzájárulhatnak ráhangolódásra!
Van aki megy a hajnali misékre?
Tegnap hallottam egy lányról aki a város túlsó végéről nem sajnálja a fáradságot hogy begyalogoljon... Van aki azt mondja felesleges, mert ez a régi szokásokra vonatkozott, amikor még nem volt tv és korán mentek aludni így korábban is tudtak felkellni - tehát a időpont jobban megfelelt nekik! Ti mit gondoltok erről?
Szerkesztette: Hedi - 08-12-2008 22:18
A szegedi fitalok és a fiatal papok által írt adventi gondolatok az időszak minden napjára, fogadjuk tőlük szeretettel!
Ismét jön a Karácsony
Van, amiből sohasem elég. Gounod Faustját játszotta a szegedi színház. Én Gyulán voltam káplán, s hazaúton Battonya felé útba ejtettem Szegedet, a Faustot. Jól ismertem már akkor is, s ha ma adnák, újra megnézném. Ki tudja hányszor láttam Madáchtól Az ember tragédiáját a szegedi szabadtérin. Ha menne, újra megnézném. Ismerem, tudom mikor mi következik, mégis új. Újra átélem. A mai énemnek mond valamit, amivel feltöltődöm, ami eligazít, talán nem csak egy évre.
Új egyházi év. Ismerem az Adventet, a Karácsonyt, a következő többi ünnepet. Van értelme számomra az egésznek?
Mit jelentett az előző Karácsony? Mit üzent a betlehemi Gyermek nekem? Megpróbálok visszaemlékezni, s talán nem jut eszembe semmi, főleg az nem, amit azóta folyamatosan, naponta kellett volna tennem. A többi ünnep mennyire emelte fel szívemet? Hónapok múlva él még bennem a Felfeszített szenvedése? Pedig az is értem volt. Él a Feltámadott győzelme fölötti örömöm? Allelujázok Vele naponta és Halottak napján is ennek a hite lángolt bennem szeretteim sírjánál?
Faust, Az ember tragédiája: mivel készülök rá? Talán kevés pénzemből áldozok a jegyre, utazom, hogy időben odaérjek. Beszédes lesz számomra, ha újra átélem az üzenetét, ha felfogom a színész érzés-világát egy-egy résznél. Élményt nyújt, eligazít, pedig csak egy remek emberi író műve.
Az egyházi év Isten szeretetének nem játéka, hanem valósága. Ha kezembe veszem a Szentírás megfelelő részét, ha imával készítem ünneplőbe lelkemet az ünnepre, ha kis pénzemből tudok áldozatot hozni szeretetből, ha időmből mind többet nyújtok Neki és az Őt jelenben itt képviselő embertestvéreimnek, milyen csodás mondanivalója, vigasza, reményt keltése lesz majd számomra és családi-, ifjúsági-, vallási-közösségem számára a jól előkészített és várt ünnepnek.
Mi vagyunk az agyag, te a mi formálónk: kezed alkotása vagyunk mindannyian
Adventi imádság
Urunk, Jézus Krisztus,
várjuk eljöveteled, várjuk a békét,
mert annyi békétlenség van kívül a világban
és bent a szívünkben!
Várjuk eljöveteled,
mert ebben a hazug világban
egyre inkább az igazságra éhezünk.
Annyi igazságtalanság sújtja a népeket
és az embereket.
Várjuk eljöveteled,
mert szomjazzuk a szabadságot,
és mindnyájan a bajok és bűnök bilincseiben kínlódunk.
Add vissza reménységünket,
amit elvesztettünk!
Add meg újra a szeretetet azoknak,
akik idegenkedve viselkednek egymással szemben!
Nyisd meg szívünket, hogy felragyogó örömödet
megtapasztalhassuk életünkben!
Kérünk, hallgass meg minket! Amen.
Eljön a sok nép, és ezt mondják: menjünk föl az Úr hegyére
A mai nap álljunk meg a hegy szimbólumánál:
- A hegy jelképe az isteni gondviselésnek, amióta Ábrahám vallomása alapján rmondják mind a mai napig: a hegy ahol Isten gondoskodik".
rTekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az Úrtól jön, aki az eget és a földet alkotta." (Zsolt.121,1)
- Izrael fiainak a Sion hegyén nyilvánult meg Isten dicsősége. Olyannak mutatkozott, mint az emésztő tűz a hegy csúcsán. (Kiv 21,16)
Küldd el világosságodat és igazságodat: azok vezessenek engem! Vigyenek el szent hegyedre és hajlékaidba, hogy eljussak Isten oltárához, Istenhez, akinek ujjongva örülök. Hadd magasztaljalak hárfával, Isten, én Istenem! (Zsolt 43, 3-4)
A hegy kiemelkedik a síkságból. A síkságom átfutó tekintet megakad rajta. Melyek életem csúcsélményei?
Elgondolkodtunk már azon, hogy a mindennapokban használjuk-e azokat az ajándékokat, melyeket a bérmálás szentségének vételekor kaptunk: a bölcsesség, az értelem, a jó tanács, a lelki erősség, a tudomány, a jámborság és az Istenfélelem ajándékát? Észre vesszük-e azokat a helyzeteket, amikor ezeket az ajándékokat megfelelő módon használnunk kellene?
Honnan tudjuk, hogy a Szentlélek munkálkodik bennünk? Bizonyára előfordult már mindenkivel, hogy egy nehéz helyzetben olyan "okosságot" mondtunk, amellyel még önmagunkat is megleptük. Ha a Szentlélek ajándékait megfelelően használjuk gyümölcsöt teremnek, a Szentlélek gyümölcseit, melyek: a szeretet, öröm, békesség, türelem, béketűrés, jóság, kedvesség, szelídség, hűség, szerénység, önmegtartóztatás és tisztaság.
Ezek az Isten kegyelméből kapott ajándékok segítenek és támogatnak bennünket azon az úton, melyen az Istennel való egységre törekszünk. Erőt adnak küldetésünk beteljesítéséhez, hogy Krisztus tanúi legyünk a világban, amelyben élünk.
Itt van az Úr, benne reménykedtünk: vigadjunk és örüljünk!
Xavéri Ferenc büszke ember volt, aki nemesi származását nagyra tartotta és dicsőségre vágyott. Találkozott Loyolai Ignáccal, aki sokszor emlékeztette őt Krisztus szavaira: "Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de tulajdon lelkének kárát vallja?" Ignác, Ferenc, és az első társak, akik később a jezsuita rend alapítói lettek, sok tervet szőttek együtt. A rend jóváhagyása után a pápa Xavéri Ferencet Távol-Keletre küldte. Ő Indiában, Japánban és Távol-Kelet részein hirdette Krisztust lánglelkűen. Több tízezer embert megkeresztelt. Már nem a saját dicsőségét kereste, hanem Isten nagyobb dicsőségén fáradozott, míg mások igazi javát szolgálta. Egy szigeten halt meg Kína előtt, ahová menni vágyott 1552-ben. Ő a missziók védőszentje.
Engem hová küld ma az Úr, és kikhez? Ott akar ő eljönni általam hozzájuk...
Iz 25,6-10a; Zs 22; Mt 15,29-37
*-*-*-*
(2008.12.03.)
Bízzatok az Úrban, mert az Úr a mi kősziklánk mindörökre
Mivel fejezhette volna ki szebben a pusztában élő pásztornép az erőt, időt álló hatalmat mint a szikla képével? Ma képesek vagyunk olyan ötvözetet előállítani mely a kőnél ellenállóbb, de tartja magát a mondás: sziklaszilárd.
A próféta hangja a várakozás hangja, vagy inkább mondhatnánk: az erős vágyakozás hangja. És a vágyakozás hangja ismerős nekünk. A szuper szilárd ötvözetek korában, műanyag gépei körében tökéletesen elszigetelt ember érzi a vágyakozást, él benne a próféta lelke.
Minden megváltozott körülöttünk azóta, de lelkek mélyén semmi sem. Vagy mégis? A próféta előre tekint Dávid városára. Mi visszafelé, arra a pillanatra amikor Isten kezet nyújtott nekünk, hogy betöltse bennünk ezt az örök vágyakozást. Kezet nyújtott nekünk és azóta is nyújtott kézzel vár, hogy megragadjuk az egyetlen biztos pontot amely sziklaszilárd.
Iz 26,1-6; Zs 117; Mt 7,21.24-27
*-*-*-*
(2008.12.04.)
A mi lelkünk is szomjazza az Igazat, a mi szemünk is látni szeretne. Vajon méltóképp felkészültünk-e Rá? Megőrizzük-e a titkot szívünkben, s ha kell, tanúságot teszünk-e mellette?
Hiszen erről szól az advent. Az örömteli, de ugyanakkor feszült várakozásról, a titokról és mégis nyilvánvalóról. A Világosságról.
Menjetek és hirdessétek: "Elközelgett a mennyek országa!"
Isten Országában folyton történik valami. Vetés, növekedés, aratás. Az Úr folyamatosan elvet valamit... ötletet, megértést, belátást, kapcsolatot. Folyton növel bennünk valamit... és megláthatjuk a termést. Add, hogy felismerjem munkádat Uram!
Az ószövetségi olvasmány egy bölcs és jóindulatú Megváltót ígér. Aki tudja milyen nehézségekkel küzd az ember. A legfőbb nehézség a szív békétlensége. Ezt a békétlenséget sokféle dolog okozhatja: helytelen önbecsülés, megbántások és megbántottságok, aggódás a jövő, a létbizonytalanság miatt, megbocsátás és a szív gyógyulásának hiánya, betegségek okozta félelem és fájdalom, félreértettség, hűtlenség.
A Keresztelő a pusztában és a folyó partján élt, tanított, keresztelt. Ebben a környezetben biztosan volt lehetőségük az embereknek a csendben elgondolkozni merre tart az életük. A mi világunk tele van zajjal, a rádió folyton szól az áruházakban, munkahelyeken. El akarja nyomni a szívünk hangjait. Benne akar tartani a békétlenségben. Mert aki békétlen, az többet fogyaszt, használ, kielégítetlenségét megpróbálja ezzel-azzal pótolni. A mai keresztény számára az aszkézis egyik formája, hogy kikapcsolja azt, ami megtöri csendjét, hogy lehessen figyelme belső életére, hogy lehessen figyelme arra, ami a szívében, lelkében lejátszódik. Az elcsendesedéskor előfordul, hogy ami bennünk felhalmozódott, mint egy elfojtott gejzír kitör és elárasztanak a kellemetlen érzések és élmények. Ekkor bátorságra van szükségünk, hogy szembenézzünk önmagunkkal. Ha ekkor megijedünk és feladjuk a küzdelmet, csak menekülést választunk a megoldás helyett. A szív békétlensége a csendben, az imában, a testvéri meghallgatásban - lelki beszélgetésben, és legfőképpen a bűnbánat és Eukarisztia szentségében tud áthangolódni, megnyugodni. Amikor eljön a béke, akkor az ember önmagává lesz. Szerető Istenével lesz egészen.
December 8. hétfő: Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása (főünnep)
Akit te, Szent Szűz a Szentlélektől fogantál
"A mai napon merüljünk bele az Egyház egyik ősi imájába. A rózsafüzér nyugaton fejlődött ki, sajátosan elmélkedő imádság, s bizonyos módon megfelel a keleti kereszténység talaján kisarjadt Szív imádságának vagy a Jézus-imádságnak."
"Máriában a Krisztus-szemlélés fölülmúlhatatlan mintaképét kapjuk. Az Ő szíve alatt formálódott, emberileg hasonló lett hozzá, ami kétségtelenül még nagyobb lelki bensőséget is jelent. Senki sem hasonlítható Máriához abban, ahogy állandóan szemlélte Krisztus arcát. Lelki szemei már az angyali üdvözletkor rászegeződtek, amikor a Szentlélektől foganta őt; s a következő hónapokban kezdte érezni jelenlétét és elképzelni arcvonásait. S mikor végre Betlehemben világra hozta, testi szemeivel is megpillanthatta a Fiú arcát, miközben bepólyálta és jászolba fektette (vö. Lk 2,7)."
"Ifjú éveimtől kezdve fontos helye volt ennek az imádságnak lelki életemben. A rózsafüzér elkísért engem örömben és próbatétekben egyaránt. Sok-sok gondomat bíztam rá, és mindig bátorítást találtam benne." Ezek II. János Pál szavai.
Üdvözlégy, Mária...
Ter 3,9-15.20; Zs 97; Ef 1,3-6.11-12; Lk 1,26-38
*-*-*-*
(2008.12.08.)
Keressétek az Urat, amíg megtalálható, hívjátok segítségül, amíg közel van
Nincs nekünk semmi bajunk,
csak az, hogy hiányzol nekünk.
Aki éhes, azt hiszi, hogy kenyér után éhezik.
Nem. Te hiányzol neki.
Aki szomjas, azt hiszi, hogy italra szomjazik.
Nem. Teutánad szomjazik.
Aki beteg, azt hiszi, hogy egészsége hiányzik.
Nem. Te hiányzol neki.
Aki a szépet keresi a világban,
nem tudja, hogy téged keres, az örök szépséget.
Aki igazságra vágyik, utánad vágyik, örök igazság után.
Aki békét szomjazik, utánad szomjazik,
akiben egyedül nyugszik meg a nyugtalan szív.
Ég és föld, jólét és balsors, öröm és szenvedés,
síró és mosolygó ember, mind utánad kiált!
Édes Krisztusunk. Nézd, milyen Betlehem a lelkünk!
Hogy vár, hogy vár téged!
Jöjj el, Uram, Jézus! Amen!
(Giovanni Papini)
Mit gondoltok a pásztorról, aki az eltévedt bárányt keresi?
Krisztusnak Te hiányzol! Ő utánad szomjazik, utánad kiált, Ő téged keres. Krisztus vár, vár téged. Ezért jött el, ezért indul utánad, mint ahogy az elveszett juhocska után is.
Az élet nem csupa öröm és ölünkbe hullott sikerek sorozata. Minden egyes kitűzött cél csak komoly harcok árán érhetők el. A földi életben csak azok lehetnek sikeresek, akik nem térnek ki a megpróbáltatások elől és küzdenek saját boldogságukért. Akik ekképp cselekednek, azok elnyerik méltó jutalmukat. Azonban a harcok során mind a szellem, mind a test egyre inkább veszít erejéből, ezért szükség van arra, hogy legyen egy hely, ahonnan erőt meríthetünk és ahol megpihenhetünk. Ez a hely pedig nem más, mint a lelkünk. Ahogy Máté evangéliumában is olvashatjuk, magunkra kell vennünk Isten igáját, amely boldogító és könnyű teher. Aki megtalálta az utat Istenhez, az erőt meríthet kifogyhatatlan erejéből, és hite segítségével - ahogy Izaiás mondja - szárnyra kel majd, mint a sasok. Ne csüggedjünk tehát, ha olykor úgy érezzük, megtörtünk és a harcolt feladni vagyunk kénytelenek. Így karácsony közeledtével, a várakozás időszakában keressük Istent és Ő csodás ereje által leveszi vállunkról a terheket, cserébe szeretetünkért.
Iz 40,25-31; Zs 102; Mt 11,28-30
*-*-*-*
(2008.12.10.)
El-el gondolkodom az egyre csupaszabb fákat nézegetve, hogy újra eltelik egy év. az idő repül és nincs felette hatalmunk. Sokan a rohanással és kapkodással próbálják az időt megelőzni, de az idő olyan, mint Isten szeme. Észreveszi a bujdosó Ádámot.
Most Advent eljövetelével alkalmunk adódik, hogy kibújjunk rejtekünkből és észrevegyük az időt és a benne rejlő lehetőségeket. Készülhetünk a karácsonyra lelkiekben, megtisztulhatunk és oda figyelhetünk lelki egyensúlyunk fenntartására is Krisztussal. Figyeljünk embertársainkra és szóljunk nekik, hogy az idei bujdosásnak ismét vége mert közeledik egy újabb év telis-tele az ő reményeivel az én reményeimmel és a te reményeiddel...
Észrevetted már, hogy ami velünk történik, annak a sok jó és rossz, keserű és édes, vegyes és kategorizálhatatlan dolognak mindig oka van? Ismerős-e, hogy ha a velünk megesett dolgokat el tudjuk fogadni, máris elnyerték értelmüket? Tudod-e azt mondani, hogy volt értelme annak is, amit nagyon megsínylettél?
Van olyan dolgunk is, amit nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk a jó kategóriába kényszeríteni?
Vannak bizony, Lázár Ervin így fogalmaz: "Sok rossz van, amiben van valami jó, de van fenékig rossz is."
El tudjuk fogadni a fenékig rosszat is.
Hiszed-e?
Jézus az életével tanít.
Látod-e?
Iz 48,17-19; Zs 1; Mt 11,16-19
*-*-*-*
(2008.12.12.)
Gondoljunk a tanítványokra, amikor Jézus előttük ragyogott, a megdicsőülés hegyén. Péter azonnal sátrat vert volna. Jó volt neki ott Jézussal.
Ha megérezzük Jézus arcának ragyogását, nem akarjuk elhagyni. Ott akarunk maradni. Jézus örül, hogy szeretünk vele lenni. Ő is szeret velünk lenni. De ő nem láncol le minket, hanem szabaddá tesz, hogy elinduljunk, és érte tegyünk. Érdeklődéssel, az emberek felé fordulva, közösségben éljük az életünket!
A ragyogás a közelben marad, körülragyog minket, hogy az erőtlenségünk is fényes legyen.
Sir 48,1-4.9-11; Zs 79; Mt 17,10-13
*-*-*-*
(2008.12.13.)
A pusztában kiáltó szava vagyok: "Tegyétek egyenessé az Úr útját"
A mában élve, ebbe a világba belegyökerezve élünk. Nem lehetünk olyanok akik nem veszik figyelembe a ma pusztaságait. Az emberen kívül és belül is olyan sokszor tapasztalunk szárazságot. Ennek oka az Istentelen lét. Nem vagyunk ráhangolódva a hitre, nem az életünk része Krisztus, aki mindenen túlmutatva az Atyához akar elvezetni.
Advent van. Egyre közelebb sodródunk karácsony szent ünnepéhez. A vásárlást elrendezted? Mindenkinek megvetted az ajándékot? Na és a lelked? Be van már csomagolva? A szívedet felkészítetted arra, hogy odaadd? A ma pusztájában, a szíved pusztaságában csak az Istennek odaadott szíveddel lelhetsz oázisra.
Rajta, húzz bele!
Iz 61,1-2a.10-11; Lk 1,46-54; 1Tessz 5,16-24; Jn 1,6-8.19-28
*-*-*-*
(2008.12.14.)
A szegény és nincstelen nép az Úr nevében keres oltalmat
Oly sokszor mondunk bizonyos dolgokra nemet anélkül, hogy tudnánk, mire is mondtunk nemet. Oly sokszor utasítunk el egy felkérést, egy segítségnyújtást egy beszélgetés meghallgatását pusztán önös érdekek miatt... Anélkül, hogy végiggondolnánk, valójában mit utasítottunk el és ezzel a másiknak mit okozunk...
A keresztény élet nem ezek megtételéről szól?
Nem arról, hogy vegyük fel a keresztünket és ha kell, akkor segítsük a másiknak cipelni?! Hisz Jézus is ezt tette... Magára vette az ÉN keresztemet is. És én?... Ezt úgy akarom meghálálni, hogy nem segítek embertársaimnak...?!
Ilyenkor el kellene gondolkodni, hogy tényleg igazi keresztény vagyok? Ha igen akkor ne álljak és csak várjak, hanem cselekedjek! Ha nem akkor mit tegyek, hogy az legyek?!
Zsuzsi 02/08/2010 13:18 Nagyon szuper volt a tábor!
Emese 02/08/2010 12:40 Igyekszünk minél előbb feltenni a képeket... mivel kb. 2 hétig nem valószínű hogy fel tudjuk tenni, ezért előre is Elnézéseteket kérjük!!!!...
Emese 02/08/2010 12:38 Sziasztok!!!!!! Aki nem volt Gitár Táborba, az ... nem tudja mit hagyott ki!
Emese 24/07/2010 11:21 MINDENKINEK NAGYON SZÉP NYARAT!!!
Emese 24/07/2010 11:20 A kérdéses szövegrész szerintem azt foglalja magába, hogy keresztény értékrend szerint élő vajdasági fiatalokat próbáljuk összegyüjteni.
SzSzilvi 20/07/2010 22:03 Mit jelent az üdvözlő szövegben az, hogy: ".....Célunk összegyűjteni az értelmes vajdasági fiatalokat..."
Zsuzsi 21/06/2010 16:33 Egy video ami a napon készült! Ilyen volt:
http://www.youtube.com/wa tch?v=sXfdRhNq48o&feature =player_embedded
Noemi 21/06/2010 14:57 http://www.youtube.com/wa tch?v=V_tp9YU_uzM&feature =related
ez a másik
Zsuzsi 21/06/2010 12:06 Egyik legszebb dal...a Planetshakerstől